skip to Main Content
Met liefde en aandacht investeren in relaties

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om te bouwen aan relaties.
Vanuit het werk in het ziekenhuis kwam ik steeds meer in contact met de plaatselijke bevolking. Daardoor ontdekte ik de grote nood die er is bij een deel van de inwoners van Beregowo en omgeving. Heel veel mensen leven in slechte omstandigheden en daarnaast is er een enorme behoefte aan zorg en aandacht.

Door het bezoeken van mensen en het uitdelen van voedselpakketten krijg ik de kans om dichtbij te komen en te ontdekken wat nodig is op korte termijn. In samenwerking met plaatselijke werkers zijn er een aantal gezinnen die we vaker bezoeken en ondersteunen.

Met één van deze werkers bezoek ik wekelijks twee internaten. Hier bieden we praktische hulp en geven we liefde en aandacht door met de kinderen leuke dingen te doen rondom bijbelverhalen.
Op deze manieren mag ik Gods liefde laten zien aan de kinderen en de mensen om mij heen.

Mijn verhaal

In 2009 ben ik al een keer naar Oekraïne geweest en heb daar toen twee weken gewerkt in een internaat. Daar heb ik ook andere projecten bezocht waaronder de babyafdeling in het ziekenhuis in Beregowo.

Terug in Nederland, heb ik dit eigenlijk nooit los kunnen laten. De situatie die ik daar heb gezien, was voor mijn gevoel  onaanvaardbaar. Hier in Nederland werk te ik als kraamverzorgster bij veel gelukkige gezinnen met baby’s die het heel goed hebben. De kinderen in het ziekenhuis daar hebben niets en hun vooruitzichten zijn slecht. Hoe kan dat?

In de jaren daarna ben ik steeds meer gaan nadenken over Gods bedoeling met mijn leven. Het werd mij steeds duidelijker dat ik terug wilde naar Oekraïne om te gaan werken op de babyafdeling van een ziekenhuis. Door positieve gesprekken met anderen werden mijn verlangens bevestigd en heb ik de keus gemaakt om te gaan. In juli 2012 heb ik een sollicitatiegesprek gehad met Children’s Relief, een organisatie die werkzaam is in  Oekraïne. Van hen heb ik groen licht gekregen

In het ziekenhuis heb ik ruim 6 jaar gewerkt met baby’s die ziek zijn en/of waarvan de thuissituatie te slecht is om gezond en veilig op te groeien. Als een kind in het ziekenhuis heeft gelegen, is de overheid tot aan de eerste verjaardag verantwoordelijk voor het kind. Dat kan een reden zijn waarom een kind erg lang in het ziekenhuis moet blijven. Dit lijkt goed maar ook de zorg in het ziekenhuis is onvoldoende. De kinderen in het ziekenhuis worden weinig tot niet gestimuleerd in hun ontwikkeling. Ze worden bijvoorbeeld tijdens het voeden niet uit hun bedjes gehaald maar de fles wordt in hun bedje gelegd. Ze krijgen onvoldoende voedingsstoffen binnen en liggen te lang in een natte luier. Ik help mee met de verzorging van de kinderen en stimuleer ze in hun ontwikkeling door ze veel liefde en aandacht te geven.

Daarnaast heb ik in de afgelopen jaren een goede relatie opgebouwd met het Oekraïense personeel. Ik heb met hen samengewerkt en samen gezocht naar mogelijkheden om de situatie van de kinderen te verbeteren. Verder werkte ik mee aan andere dingen die nodig waren in het ziekenhuis zoals werken in de storage, het schilderen van de bedjes en het verzamelen van benodigde spullen.

In 2019 is het ziekenhuiswerk helaas gestopt en dus moest ik op zoek naar andere werkzaamheden.  Op dit moment stel ik voedselpakketten samen en bezorg deze bij de armste mensen in mijn omgeving die heel goed iets extra’s kunnen gebruiken. Zij zijn erg blij met deze pakketten en met mijn bezoek.

Ook bezoek ik samen met een collega internaten en kindertehuizen waar we samen met de kinderen knutselen en spelletjes doen rondom  bijbelverhalen.

Back To Top